“Sama Macam Ko.. 2×5..”- Baru Je Ifa Raziah Tegur Ustaz, Sekali Ini Pula ‘K0men’ Azwan Ali Untuk Ifa Raziah

” Nak berdakwah, janganlah piIih buIu!”

Itu kata-kata penyanyi dangdut, lfa Raziah yang berpendapat, pendkwah tidak seharusnya bersikap memilih bulu, sebaliknya perlu adil dalam memberikan teguran untuk kebaikan semua pihak.

Menurut lfa, dia kellru apabila segelintir pendkwah begitu Iantang memberikan teguran atau k0men melibatkan lsu seIebriti, namun berdiam diri ketika kntr0versi menerpa rakan seperjuangan mereka.

Tambahnya, sebagai pendkwah, mereka seharusnya mengajak orang melakukan kebaikan dan tidak memiIih buIu apabila menegur serta menyampaikan ajaran lslam.

” Apabila ada lsu tular melibatkan selebriti, laju saja beri k0men seolah-olah saya ini penjen4yah dan pembvnuh.

” Tetapi, apabila ada pendkwah yang buat hal, senyap pula.

” Langsung tiada sebarang ulasan mahupun tarbiah yang dikeluarkan di media sosial mereka. Saya hairan mengapa ada sikap prejudis seperti ini.

” Jika ada niat nak berdkwah, janganlah piIih buIu. Buatlah secara menyeluruh. Itu baru betul dakwah yang sebenar,” katanya kepada Utusan Malaysia.

lfa, baru-baru ini dikec4m ramai, termasuk ditegur pendkwah kerana mempertahankan tndakannya bergeIek ketika membuat persembahan.

Penyanyi itu berkata, geIekan itu yang membawa rezeki sehingga ada pihak yang sanggup membayar puluhan ribu ringgit untuk sebuah persembahan.

Mereka ingat saya free hair, saya tak solat

Dalam pada itu, lfa berkata, sebagai hamba Allah, dia juga berusaha menjaga hubungan dengan Tuhan. Meskipun dipandang hlna manusia, lfa sentiasa berusaha memperbaiki amalan sebagai bekalan pada kemudian hari.

” Tiada siapa yang tahu kedudukan kita pada mata-Nya.

” Mereka bercakap seolah-olah duduk serumah dengan saya. Mereka ingat saya free hair, saya tak solat.

” Memang amalan kita tak perlu tunjuk, tapi saya muat naik juga rakaman saya mengerjakan solat sebab ger4m sangat.

” Orang kata saya cab4r Tuhan, saya ahli ne-raka. Tapi, saya tidak lupa solat sebaik saja masuk waktu. Saya ingat Allah,” katanya.

Sementara itu, ditanya adakah dia akan memaafkan mereka yang selama ini terus menerus meng3cam serta menghi-nanya lfa menjawab;

” Maafkan? Tidak. Sekolahkan mereka balik pun tidak. Tunggulah di Padang Mahsyar nanti.”

Terdahulu, lfa Raziah mendapat kec4man ramai selepas bergeIek di sebuah majlis akikah.

Sewaktu ditegur ntizen ketika dia bersiaran ‘live’, lfa menjelaskan dia sudah dibayar sebanyak RM2O,OOO bagi membuat persembahan dan menjadi tanggungjawabnya untuk menghiburkan tetamu.

Malah katanya, sebagai penyanyi dangdut tarian dan geIek adalah sebahagian daripada persembahan dan ia yang memberinya makan sepanjang bergelar artis.

Ditegur Ustaz Ahmad Dusuki

Kenyataan itu bagaimanapun mendapat perhatian pendakwah terkenal Ahmad Dusuki Abd Rani yang mempersoalkan sama ada tarian geIek di hadapan khalayak itu boleh mendapat pahala.

Kata Ahmad Dusuki, jika harta seseorang itu hanya mengenyangkan perut, maka tergolek-goleklah ia di akhirat kelak menjawab di hadapan Allah lebih-lebih lagi hartanya daripada sumber mengeIek punggvng di khalayak ramai.

” Kau ingat geIek di khalayak tu dapat pahaIa ke? Bangganya kau!,” tulisnya.

Dalam pada itu, Ahmad Dusuki berkata, tidak semua perkara yang mendatangkan wang boleh menjadi keuntungan dalam kehidupan seseorang.

Berkongsi artikel mengenai kenyataan lfa di Facebook miliknya, Ahmad Dusuki meluahkan keblmbangan wang yang dibawa masuk itu akan menjadi keceI4kaan di masa depan.

” Setiap mukmin akan di soal di hadapan Allah nanti dari mana ia mendapatkan hartanya dan ke mana ia membelanjakan hartanya di jalan Allah,” katanya.

Azwan Ali sokong Ustaz Ahmad Dusuki

Sementara itu, bekas pengacara dan selebriti kntr0versi Azwan Ali dilihat memuat naik status di laman sosial beliau berkenaan lsu terbabit.

Menerusi perkongsian di Instagram, Azwan Ali atau lebih dikenali sebagai Diva AA mengatakan beliau menyokong Ustaz Ahmad Dusuki dalam hal ini.

” Billionz umat lslam yang berotak yang mengamvk dengan ko.. mintak maaf jelah, ini tak.. artis yang tak boleh ditegur..

” Ko mengamvk? Ego.. kau sapa? Kau bukan Dato Sheila Majid pun.. muhasabah diri jela woiii..

” Hidup Ustaz Ahmad Dusuki!” tulis Azwan Ali.

Memandangkan jarang Azwan Ali menyokong pihak yang betul dalam lsu-lsu sebegini, ramai wrganet dilihat memberikan reaksi positif di ruangan komen.

Rata-rata memuji Azwan Ali kerana bersuara dalam lsu ini dan menegur lfa Raziah yang jelas kali tidak sepatutnya mengeluarkan kata-kata tidak sepatutnya kepada individu bergelar pndkwah.

Sumber: http://limauais.pw/ via newstoday80.com

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Leave a Comment